Yeni doğan bebeğin idrarı nasıl olmalı?

Yeni doğan bebeklerin bir çoğu daha doğum masasında idrarlarını yaparlar. Su gibi, çok açık renkli ve kokusuz bir idrardır. Doğumdan sonraki ilk dakikalarda bebeğin idrar yapması aslında gayet iyi bir göstergedir.

Eğer bir bebek hayatının ilk 24 saati hiç idrar yapmadıysa bu böbrek hastalıklarının bir bulgusu olabilir. Aynı zamanda hayatının ilk günlerinde bebek yeterli anne sütü alamıyorsa susuz kalır ve buna bağlı idrar miktarı çok azalır. Sağlıklı bir bebeğin idrarı hayatının ilk günlerinde suya yakın açık renkli, kokusuz ve berraktır.

Bazen, bazı hastalık durumlarında bebeklerin idrarları çok koyulaşabilir. Özellikle sarılığı olan bir bebek çok koyu renkte idrar çıkarıyorsa, bu sarılığın sebebi karaciğerle ilgili, safra yoluyla ilgili bir hastalık olabilir. Bu koyu renkli idrar mutlaka doktor tarafından görülmesi gereken bir idrardır.

Bunun dışında bazen idrar sayısı çok azalır. Bebeğin günde 1 kere, bazen hiç idrar yapmadığını görürseniz bu da tehlikeli olabilir. Bebeğin idrara çıkamaması bebeğin beslenmesinin bozuk olması anlamına gelebilir. Çünkü yeterince anne sütü alamayan bebek, yeterli su da alamıyor demektir. Bebek günde 4-5 kez bezini ıslatacak miktarda idrar yapıyorsa bu her şeyin yolunda gittiğini gösteren bir bulgudur.

Kaynak: http://www.uzmantv.com/yeni-dogan-bebegin-idrari-nasil-olmali

 

Gelince Haber Ver Ürün Gelince Size Haber Verelim.