Gebelik ve Diyabet

Gebelik ve Diyabet ilişkisinde gebelikte diyabet sonradan olmakla birlikte son yıllarda artış gösterir. Diyabet gebelikte ikiye ayrılır.

Bunlar;

  • Over diabet
  • Gestasyone diyabettir.

Gebelikte Diyabet Nasıl Meydana Gelir?

Şeker hastalığı aslında bir metabolizma bozukluğudur. Genellikle gebelik sürecinin ikinci döneminde plasentadan salgılanan hormon hücrelerinin insülin hücrelerine karşı duyarlılığının azalmasıyla oluşur. Bu durumda insülin direncinin düşmesine neden olur.

Gebelikte Diyabet Kaça Ayrılır?

Gebelik sürecince diyabet iki türlü meydana gelir. Biri hali hazırda kişide var olan şeker hastalığı diğeri ise gebelik süresinde ortaya çıkan şeker hastalığıdır. Günümüzde daha çok gebelik sürecinde ortaya çıkan şeker hastalığına rastlanır. Bu hastaların genelde şeker kontrol mekanizmaları bozulmuş durumdadır. Gebelikten önce var olan şeker hastalığına over diyabet, sonra olan şeker hastalığına ise gestasyone diyabet denilir.

Gebelik ve Diyabet

Gebelikte Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Gebeler hamilelik sürecinde erken şeker kontrolüne giderlerse açlık kan şekeri değerlerini öğrenebilirler. AKŞ 126mg/dl’nin üzerinde veya günlük hayatta bakılan kan şekeri değeri 200mg/dl’nin üzerinde olan hastalar over diyabet hastalarıdır. Gebeliğin 24 ilâ 26.ci haftalarında 50 gr glikoz ile diyabet taramaları yapılmalıdır. Eğer ki ailede diyabet rahatsız olan ya da ilk haftalardaki AKŞ ile arada dalgalanmalar varsa bu tarama daha önce de yapılabilir.

Gebeliğe Bağlı Diyabette Nasıl Problemler Olur?

Over diyabetli annelerin bebeklerinde anormal rahatsızlıklar olması yüzde 6 ilâ 12 arası risk taşır ki bu da toplumun 6 ilâ 7 katıdır. Genelde diyabetik gebeliklerde; anı düşükler, kanamalar, annede hipertansiyon, sık sık vajinal rahatsızlıklar rastlanılan sıkıntılardandır.

Gebelikte Diyabet Tedavileri Nelerdir?

  • Diyet: Gebeliğe dayalı diyabetin ilk ve en etkili yolu diyettir. Bu diyet yüzde 55 oranında karbonhidrat yüzde 30 miktarında yağ ve yüzde 20 proteinden oluşmalıdır. Bu tedavide ama gebelik sürecindeki annenin kilo alımını yavaşlatmak ve insülin direncini dengelemektir.
  • Egzersiz: Kişiyi zorlamayacak ağırlıklar çalışmak, ufak esneme egzersizleri ve yürüyüş kan glikoz düzeyini yaklaşık 4 haftada düzene sokmaktadır.
  • İnsülin Tedavisi: Gebelik süresinde diyet ve sporla diyabet kontrol altına alınmıyorsa insülin tedavisine başlamak şarttır. İnsülin büyük moleküler bir ağırlığa sahiptir bu nedenle plasenta bariyerini geçemez ve bebeğe zarar veremez ancak ağızdan alınan ilaçlar bebekte hasar meydana getirebileceğinden gebelikte önerilmez.

 

İçerik: bebemola

Bir cevap yazın

Gelince Haber Ver Ürün Gelince Size Haber Verelim.